SSL varuje povezavo med vami in strežnikom

Shranjevanje podatkov v oblaku

Vsi dobro poznamo oblake, kot so Google Drive ali Dropbox, le malo kdo pa se sprašuje, kako je poskrbljeno za varnost in kakšne so varnejše alternative za podjetja?

Oblak, je že dolgo trendovska beseda za različne oblačne storitve, tokrat bomo govorili seveda o oblačnem shranjevanju vaših podatkov. Le malo kdo posveča veliko pozornosti, kakšen in kateri oblak izbrati, pomembno nam je le, velikost in sorazmerno dobra varnost, ter seveda dostopnost.
Kadar govorimo o oblačnem shranjevanju podatkov, govorimo o shranjevanju podatkov na več strežnikov, veliko krat tudi na več fizičnih lokacij, največkrat pa so to veliki podatkovni centri z ogromnimi kapacitetami za skladiščenje vaših selfijev. V
Sloveniji so najbolj razširjeni Google Drive, Dropbox ter Microsoftov OneDrive, kateri pa so v osnovi tudi brezplačni a niso primerni za vse vrste podatkov

Kaj sploh je oblak in zakaj se uporablja?

Oblak za shranjevanje datotek je storitev, ki vam omogoča, da svoje datoteke shranjujete na oddaljenih strežnikih in do njih dostopate prek interneta. To ima več prednosti, kot so:

 • Varovanje vaših podatkov pred izgubo ali krajo vaše naprave
 • Deljenje vaših datotek z drugimi osebami ali napravami
 • Sodelovanje pri urejanju dokumentov ali projektov v realnem času
 • Prihranek prostora na vašem lokalnem disku
 • Prilagodljivost in skalabilnost glede na vaše potrebe

Kaj je Nextcloud in kako deluje?

Nextcloud je ena izmed najbolj priljubljenih rešitev za zasebni oblak pod lastnim nadzorom. Gre za odprtokodni programski paket, ki vam omogoča ustvarjanje in uporabo storitve za shranjevanje datotek v oblaku na vašem lastnem strežniku. Nextcloud je zasnovan tako, da je enostaven za namestitev, uporabo in razširjanje.

Nextcloud deluje na principu klijent-poslužitelj. To pomeni, da morate imeti strežnik (poslužitelj), ki gosti Nextcloud programsko opremo in vaše datoteke ter klijente (naprave), ki se povezujejo s strežnikom prek interneta. Klienti so lahko računalniki (Windows, Linux ali Mac), mobilne naprave (Android ali iOS) ali spletni brskalniki.

Nextcloud ponuja več funkcij kot le shranjevanje datotek, kot so:

 • Sinhronizacija datotek med različnimi napravami
 • Dodeljevanje dovoljenj za dostop do datotek drugim uporabnikom
 • Upravljanje različic datotek in možnost povrnitve izbrisanih datotek
 • Vgrajeni urejevalniki besedilnih dokumentov (Collabora Online), preglednic (OnlyOffice) in predstavitev (Spreadsheets)
 • Vgrajene aplikacije za koledar, stike, opravila, beležke, galerijo slik itd.
 • Vgrajene aplikacije za klepetanje (Talk), video konference (Meet) in e-pošto (Mail)
 • Možnost namestitve dodatnih aplikacij iz trgovine Nextcloud App Store

Brez skrbi z nami je preprosto

Brez skrbi Mammoth.si za vas vzpostavi podatkovni oblak, vam pa tako ni potrebno skrbeti za vzdrževanje in namestitev ali konfiguracijo. Omogočamo vam preprosto uporabo in začetek, kot pri Google Drive ali Dropbox.

Preverite naše storitve:

Vam je članek všeč? Delite ga z ostalimi:

email

Še več takšnih novic?
Prijavite se na naše brezplačne e-novice, brez skrbi
ne smetimo z e-pošto, odjaviš pa se lahko kadarkoli.